زمانی که دندانهای فک بالای کودک شما از هر جهت به خوبی روی فک پایین قرار بگیرد میتوان گفت بایت دندانهای او نرمال است. زمانی که دو ردیف دندانها به درستی با یکدیگر تماس نداشته باشند، میتوان گفت که نوعی مال اکلوژن است، به این عارضه کراس بایت دندانی میگویند.
کراس بایت توانایی تحت تاثیر قرار دادن یک تا چند دندان را دارد، به گونه ای که کراس بایت ممکن است هم در یک سمت از دندان و هم در دو سمت آن اتفاق بیفتد. زمانی که فرد متوجه میشود هنگام قرارگیری دندانهای دو فک، یک یا چند دندان نزدیک زبان و جلوتر از ردیف دندانها قرار گرفته اند میتوان گفت فرد به کراس بایت مبتلا شده است.
انواع کراس بایت چیست؟
کراس بایت به طور کل دو نوع دارد، یکی کراس بایت خلفی و دیگری کراس بایت قدامی که بروز هرکدام در دندانهای کودک بسیار آزاردهنده میباشد. در کراس بایت خلفی تمامی دندان ها در جای درستی قرار دارند بجز دندانهای عقب فک بالا که درون دندانهای عقب فک پایین قرار گرفته اند، بسیاری از کودکان قبل از بیرون آمدن دندان های خود این عارضه را تجربه مینمایند. همچنین می توان گفت در برخی کودکان این مشکل با تقويم الأسنان قابل حل شدن است.
در کراس بایت قدامی، پایت به جلوی فک فشار وارد میکند تا دندانهای پشت جلوی فک پایین قرار بگیرند و در نتیجه منجر به درد آزاردهنده ای در کودکان میشود.
عوارض کراس بایت
کراس بایت عوارضی نیز دارد، به عنوان مثال زمانی که بایت ناصاف است کودک از مشکلات دندانی در کنار مشکلات روحی و سلامتی نیز رنج میبرد. عوارض بایت میتوان اشاره داشت به بیماری لثه، فشار روی ماهیچههای فک، پوسیدگی دندانها که هرکدام منجر میشود. کودک شما دردهای مزمن فک، شانه و گردن را نیز تجربه کند.
همچنین دندان قروچه در کودکان و رشد غیر عادی دندانها نیز از جمله عوارض کراس بایت به شمار میروند، این عارضه بهتر است هرچه زودتر درمان شود، درصورتی که این وضعیت درمان نشود ممکن است منجر به رشد نامتقارن صورت کودک شما گردد.
درمان کراس بایت در کودکان
کراس بایت بهتر است از سنین کم درمان شود، در غیر این صورت عوارض زیادی به دنبال دارد که یکی از آنها ساییدگی لثه و دندانها، رشد نامناسب فک که منجر به اختلال در گیجگاهی، اختلالات فکی و حتی عدم تقارن صورت میشود. همچنین به مرور با اثر گذاری منفی بر روی چهره کودک شما آثار روحی مخربی نیز به جا میگذارد.
کراس بایت به سادگی با جراحی امکان پذیر است، در این عمل استخوان فک از چند جهت شکسته شده و به جراح اجازه میدهد به درستی جراحی را انجام دهد. همچنین توجه داشته باشید که کراس بایت یک عارضه ژنتیکی است و خوشبختانه چندان شایع نیست. اگر زمانی متوجه شدید کودک شما به این عارضه مبتلا شده است، سریعتر به دندانپزشکی مراجعه کنید. دکتر ساره نادعلی دندان پزشک کودکان و متخصص در این زمینه است که می تواند با تخصص خود مشکل کودک شما را در کوتاه ترین زمان حل کند.